Round Up 28 september

September 29, 2024
Round up

Kopfoto: Frans van Herwijnen

Dit weekeinde werden de eerste 'terugwedstrijden' gespeeld. TOP wist zich met een tweede overwinning op Sporting Delta, de fel begeerde plaatsing in de kampioenspoule te bemachtigen. Tempo en Fiks houden, na een vierde nederlaag op rij, rekening met een 'niveautje lager'. Pernix sneed zich zelf in de vingers door een ongelukkige nederlaag bj Refleks. Velocitas ziet opeens 'het degeradatie-spook' opdoemen; KZ Danaïden speelde zich veilig, terwijl Sporting Trigon in dezelfde poule goede zaken deed voor promotie. Fluks en Madjoe wonnen allebei in hun klasse en stevenen af op een definitieve beslissing om het kampioensschap in het onderlinge treffen over twee weken.

Sporting Delta - TOP /IAA fresh

Bij winst in Dordrecht zou TOP zeker zijn van de tweede plek en daarmee deelname in de“kampioenspoule”, komend voorjaar. Sporting Delta moest om daar zicht op te houden ook winnen en begon gretig aan de wedstrijd. Veel harde duels met veel beleving zorgde voor een kleine voorsprong. TOP lukte het niet, terwijl het verdedigend wel redelijk goed stond, om de goede en mooi uitgespeelde kansen te verzilveren. Ruststand 7-6. Coach Ruben Boode hamerde er in de rust zijn ploeg op het maken van de goede keuzes en daarmee het rendement te verhogen. De ploeg uit Sassenheim nam zijn woorden goed ter harte en na 10-11 kon TOP uitlopen naar 11-16. Veel goed afgeronde kansen met mooie acties naar binnen, met benutte strafworrpen en vrije ballen, zorgden voor een comfortabele 12-18 eindstand. “De tweede plaats is hiermee veilig gesteld en kunnen we ons, na nu nog twee wedstrijden zonder druk, gaan richten op de zaalcompetitie. Daar kijken we naar uit met  deze ploeg, die steeds beter aan elkaar gewend is geraakt en waarin de sfeer, uiteraard mede door de goede resultaten, uitstekend is,” aldus een opgewekte Boode.

Tempo - AWDTV / IJskoud de Beste

Zaterdag had Tempo, net als vorige week, AW/DTV als tegenstander. Een sterke ploeg die in de zaalcompetitie voor een Play off plek in de KL2 wil gaan. AW/DTV was nu, in vergelijking met de wedstrijd in Amsterdam, veel scherper in de afronding. Tempo had goede aanvallen, maar kon de korf niet vinden. Ruststand 5-11. In de tweede helft hetzelfde beeld,  waarin de Alphenarenslechts 3x tot scoren kwamen. Eindstand 8-25. Tempo miste Jamie Grasmijer (blessure) en Pim de jong ( werkverplichting).  Volgende week volgt weer een pittige wedstrijd tegen KZ in Zaandam.

Fiks - PKC/Vertom

De terugwedstrijd tegen PKC leek qua scoreverloop een kopie van de eerste wedstrijd. In de 1e helft liep Fiks tegen een flinke achterstand op , maar werd de tweede helft gewonnen. Het spel en het schotpercentage van ver was het eerste kwartier heel hoog bij PKC. Fiks gaf weinig 2e kansen weg, maar PKC was in het buitenveld zuiver. Fiks kreeg, naarmate de eerste helft vorderde, steeds betere kansen, maar het rendement was te laag om het gat veel kleiner te maken. In de tweede helft kreeg de ploeg uit Oegstgeest nog meer kansen en een betere afronding. "Blijft dat PKC in de 2e helft weer frisse spelers met veel kwaliteit kon inbrengen, waardoor het voor Fiks geen echte inhaalrace meer kon worden," was het slotwoord van coach Erwin v.d. Putten. Eindstand 17-23

Refleks - Pernix

Pernix speelde zaterdag in Rijswijk de return tegen Refleks en kwam goed uit de startblokken. Wouter Westgeest stond in de basis en verving de geblesseerde  Youri Wiegerink, die voorgaande wedstrijden prima in vorm leek. De 1e aanval was uitstekend op dreef en zorgde in 3 aanvals-beurten voor 6 goals, maar was tevens verantwoordelijk voor 4 snelle tegentreffers. (4-6) Jasmijn vd Hoff doorbrak de impasse (4-7) maar kon er niet voor zorgen dat Pernix loskwam. Op 7-9 werd een mooie goal van Christel Zwanenburg afgekeurd en direct hierna zorgde een strafworp tegen ervoor, dat Pernix met een minimale marge ging rusten. (8-9) Na rust zette Pernix de aanvallen nog steeds goed op, maar de goals bleven uit. Verdedigend kregen de Leidenaren meer moeite om in balbezit te komen en hadden het niet makkelijk met de bewegelijke aanvallers van Refleks. De afvallende ballen waren steeds vaker een prooi voor  de Rijswijkse tegenstande. Tot 12-12 bleef Pernix nog bij, maar moest daarna met lede ogen aanzien hoe Refleks het initiatief nam. 10 minuten voor tijd was er nog van alles mogelijk toen Pernix 16-15 maakte. Helaas viel de aanval van  Pernix daarna geheel stil, totdat  Fleur van Rosmalen in de laatste minuut de score nog iets dragelijker maakte. (Eindstand 18-16) Een onnodige nederlaag vonden Kuipers en Arnoldus. Op de vraag hoe zij de arbitrage hadden ervaren, gaven ze geen antwoord. “Veel spelers hebben zich teveel lopen irriteren aan een aantal beslissingen en dat komt hun spel niet ten goede. We moeten het bij onszelf zoeken en niet naar een ander gaan wijzen,” vond Kuipers. Door deze nederlaag moet Pernix de  gedeelde koppositie afstaan. Volgende week wacht Achilles. De ploeg die momenteel alleen op kop gaat. Doelpunten kwamen van Christel Zwanenburg (4) Jasmijn vd Hoff (4) Fleur van Rosmalen (3) Geert Richel (2) Wouter Westgeest, Sietse Spaan en Sem Deurman.

Velocitas - RODA

Siem van Osnabrugge vangt af.   (foto: Frans van Herwijnen)

Velocitas speelde zaterdag 28 september thuis tegen Roda Westzaan. Een wedstrijd die gewonnen moest worden in de strijd on degradatie, “maar helaas is sport onvoorspelbaar (net als zoveel andere dingen in het leven),” begint coach Sabrina Kooijman, “Soms denk je 'dit moet te doen zijn', maar wat blijkt: je moet toch echt zelf de bal erin schieten om een wedstrijd naar je hand te zetten.” De Leiderdorpers begonnen goed met mooie aanvallen, waar Siem van Osnabrugge en Lars Hüsken elkaar met snelle acties goed wisten te vinden. Maar ook met goede aanvallen vanuit het boekje wist de thuisploeg zichzelf niet te belonen. Zo volgden er nog meer in het eerste deel van de wedstrijd en kon Roda gemakkelijk bijblijven en zelfs op voorsprong komen. De score ging vervolgens gelijk op en een kleine voorsprong van de thuisploeg kon niet worden uitgebouwd.  Roda kwam eenvoudig weer in de buurt. (Ruststand 9-8). In de tweede helft legden de West-zaners de thuisploeg aardig lam en die had daar niet echt antwoord op. Roda kwam op voorsprong en iedere keer wanneer Velocitas op gelijke hoogte kwam, volgde direct weer een tegentreffer. Kooijman probeerde met het inbrengen van Dave Vos extra rebound te bewerkstelligen en daarmee 'meer over te houden.' Ondanks de goede inavalbeurt bracht het geen verandering in het wedstrijdbeeld. Nadat Velocitas in de eindfase voor de laatste keer naast Roda kwam leek het nog even spannend te worden.(16-16). Weer lette de Leiderdorpse verdediging even niet op en kreeg het in de slotminuut een stip tegen. Eindstand 16-17. Kooijman na afloop: “Door zelf niet te scoren, houd je elke tegenstander in leven en moet je hard blijven werken. Verdedigend deden we het ook goed in het begin, maar later in de wedstrijd slordiger en zeker in de omschakeling maakten we te veel foutjes. Ook de verdiensten van Roda, want dat bleef  gaan en doorvechten. Dat deden ze goed.Op naar de laatste twee potjes en zorgen dat we weer lekker ontspannen gaan ballen.” Doelpunten van Ivar van Driel, Siem van Osnabrugge en Lars Hüsken (allen 3x); Lianne van Meurs  en Tom Glasbeek (beiden 2x); Rosa Hüsken en Lisanne Kestroo.

Sporting Trigon - IJsselvogels

duel on der de korf        (foto: Pr. Sp. Trigon)

Knap herstel Sporting Trigon

(bron Wim van Vliet)

“We zijn veilig”, zei Trigon coach Niek Duitscher met een brede glimlach na de prima overwinning op naaste belager IJsselvogels.  Opmerkelijke uitspraak van iemand die met zijn ploeg nu met nog 2 wedstrijden voor de boeg op polepositiestaat in klasse 2-09. Het is wel de realiteit, want zijn ploeg kan na de goede partij in de laatste thuiswedstrijd van de najaarscompetitie alleen nog maar naar boven kijken. En daar leek het na de zeperd tegen stadgenoot KZ Danaïden (12-20 verlies) even niet meer naar uit te zien. Ook nog niet in de eerste 20 minuten van het duel met als inzet de eerste plaats. De gasten begonnen het best en Trigon met 2 gemiste opgelegde kansen van dichtbij. “Het kostte wat tijd om ons op de strijdwijze van de tegenstander in te stellen”, verwoordde Trigon speler Joep Feijen, die een prima wedstrijd afleverde, die moeizame fase. Dat duurde toch nog zo’n driekwart van de eerste helft, maar Duitscher zag toen al een groot verschil met de instelling van zijn formatie ten opzichte van een week eerder. “Ondanks de achterstand, zaten we goed in de wedstrijd”. De aanvallende rebound werd ook beter, waardoor er meer “herhaald” kon worden. Pas 5 minuten voor rust kwam het duel ook in de score in balans, toen Mees vd Doe de 8-8 op het scorebord produceerde. Daarvoor hadden de bezoekers uit Moordrecht steeds een voorsprong gehad, die bij 2-5 het grootst was. Vd Doe was weliswaar met 7 goals de topscorer bij Trigon, maar het waren de vrouwen (Bekooij, vd Bos en Straathof) die voor de ommekeer in de wedstrijd zorgden met 3 goals in evenzovele minuten. Dit verschil zou tot het eindsignaal ondanks de soms onnavolgbare beslissingen van arbiter Marco de Jonge intact blijven. De 12-9 beginstand van de tweede helft stond wel borg voor een passievolle tweede helft, waarin de Leidse ploeg met meer met geduld ging aanvallen en de verkregen voordelige marge op de juiste momenten vasthield. Bij 16-12 leek de strijd beslist. IJsselvogels gaf zich echter niet gewonnen, maar moest het ook in het tweede onderlinge duel afleggen. Soms ondersteund door ferme krachttermen en juichkreten van JoepFeijen, als hij weer eens vroegtijdig een aanval van de tegenstander had onderbroken, maar de winst vergoedde veel. Eindstand: 20-17. Doelpunten: Mees vd Doe (7), Mandy Bekooy (5), Pam Straathof (3), Sander Captijn (2), Joep Feijen (2) en Annika vd Bos.

KZ Danaïden -LUNO

KZ Danaïden begon met in het achterhoofd de mooie overwinning van vorige week op Sporting Trigon, maar ook dat een overwinning op LUNO handhaving voor de Leidenaren zou opleveren. KZ startte dan ook furieus door LUNO gelijk onder druk te zetten en binnen 15 minuten een 6-1 voorsprong te pakken. In het laatste kwartier zakte de Leidse ploeg ver terug en sloop LUNO dichterbij. Bij rust (6-5) leek er nog niets aan de hand. Na de rust bleef KZ echter weer kansen missen en LUNO pakte brutaal de voorsprong 6-7. Uiteindelijk scoorde KZ Danaïden (na 28 minuten zonder doelpunten) de 7-7. Hard werken werd beloond, want met nog 1 minuut stond KZ met  9-8 voor en was het door een goede actie van Pim v.d. Heide, die na zijn doorbraak, Joey van Oevern in stelling bracht. Met een beetje geluk en 4 keer stuiteren op de korf zag hij de bal er alsnog invallen, 10-8. De 10-9, 3 seconden voor tijd, mocht de pret niet drukken. "Deze matige wedstrijd snel vergeten, herpakken en nu de focus leggen op de wedstrijd tegen IJsselvogels, komende zaterdag," aldus de opgeluchte coach Ferry Janssen.

Madjoe - Sporting West

Voor Madjoe was het op voorhand duidelijk dat er gewonnen moest worden van Sporting West om nog aanspraak te kunnen maken op de titel. Na de 16-16 in Amsterdam bleken beide teams hun huiswerk goed te hebben gedaan. Verdedigend werd er nauwelijks wat weggeven, wat resulteerde in een gevecht met weinig goals. In een zeer fysieke wedstrijd, waarin de scheidsrechter vrijwel alles toeliet, kwam Madjoe met 3-0 voor, maar dit gaatje kon niet vastgehouden worden. Met een minimale voorsprong van 5-4 ging Madjoe de rust in. “Het hoofd koel houden en wapenen tegen het Fysieke spel van de Amsterdammers,” was de basis voor de 2e helft. Na een onbehouwen charge van een Amsterdamse heer (die hier overigens zonder kaart mee wegkwam) en een snelle gelijkmaker van Sporting West, kreeg de wedstrijd steeds meer weg van “vrij-worstelen” in plaats van korfbal. Ondanks dat de goals steeds duurder werden, bleef Madjoe aan de goede kant van de score met goals van Henk-Jan Blankert en Linnsey Blankert. Maar Sporting West kon weer aansluiten bij 7-7. In een hectische slotfase, was het invaller Madelon Zwaan die 10 seconde voor tijd de 8-7 op het scorebord zette met een ver afstandsschot. Na een laatste wanhoop-schot van de tegenstander was de winst binnen voor de Rijnsburgers. “In een zwaar bevochten wedstrijd  viel deze keer wel alles op zijn plek voor Madjoe. Zeer knap hoe deze jonge ploeg gestreden heeft tot het einde, door sterk te verdedigen en het hoofd koel te houden en zo deze moeizame wedstrijd om wist te zetten in winst,”  sluit  trotse coach Jordy Lepelaar  af.

Fluks - ESDO

(bron: website Fluks)

Fluks in de aanval   (foto: website Fluks)

Na 2 zenuwslopende wedstrijden, heeft Fluks dit weekiende een eenvoudige overwinning geboekt. ESDO werd met ruime marge verslagen: 17-7. In de poule is ESDO duidelijk het zwakste team, waardoor er vooraf al gerekend werd op een gemakkelijke wedstrijd. Maar dan ligt onderschatting op de loer dus coach Jan Passchier drong er bij zijn spelers op aan de hele wedstrijd scherp te blijven. Al snel bleken de Noordwijkers de bovenliggende partij, en zij liepen snel naar een 5-2 voorsprong. ESDO wist terug te kopen tot 5-4 maar daarna was het gedaan met de tegenstand. De ruststand (11-4) maakte al duidelijk dat er van een echte wedstrijd geen sprake meer was. In het 2e bedrijf bleef Fluks goed spelen, maar haperde het in de afwerking. Dit tot ontevredenheid van Jan Passchier die er in een time-out op aandrong om de druk er vol op te houden. De wedstrijd eindigde in een afgebakende 17-7 overwinning voor Fluks. Met nog 2 wedstrijden te spelen heeft Fluks 2 punten voorsprong op Madjoe, dat een beter doelsaldo heeft. Volgende week speelt Fluks in Amsterdam tegen Sporting West, en de week erop maken Fluks en Madjoe in een onderling duel in Rijnsburg uit wie het kampioenschap binnenhaalt.