October 13, 2024
Round up

(kopfoto: Peter Sneijders)

Kampioenschap voor Trigon en Madjoe

De najaarscompetitie is gepeeld met wisselende resultaten voor onze regio-ploegen. Sporting Trigon en Madjoe promoveren door winst in de streekderby’s van respectievelijk KZ Danaïden en Fluks. Tempo, Fiks en Velocitas spelen na de winter helaas een treetje lager. TOP, Pernix , KZ Danaïden en Fluks bereikten (allen) zéér verdienstelijk  de tweede plek hun poule.

Madjoe - Fluks

De kampioensploeg uit Rijnsburg. (foto: Peter Sneijders)

IN EEN ZINDERENDE COMPETITIEFINALE IS FLUKS ER NIET IN GESLAAGD HET BENODIGDE PUNTJE TE HALEN. ER WERD MET 17-14 VERLOREN, WAARMEE MADJOE DE TITEL EN PROMOTIE NAAR DE 2E KLASSE BINNENHAALDE.

Op een zeer druk bezocht Madjoeveld was het verhaal duidelijk:  Alleen bij winst zou Madjoe het kampioenschap pakken in de 3e klasse. Bij elk ander resultaat zou tegenstander Fluks er met de titel vandoor gaan. Het vele publiek zag Fluks goed uit de startblokken komen, en liep uit naar een 1-4 voorsprong. In de openingsfase wisten beide ploegen vlot tot scoren te komen, maar in het restant van de 1e helft kregen de verdedigingen meer grip op de aanvallers. Na de spanning van zich af te hebben gespeeld, kwam Madjoe beter in de wedstrijd, met meer verrdedigende druk en 2 goals  werd de ommekeer ingezet naar een 5-4 voorsprong. Hierna ontvouwde zich een sportief gevecht waar om en om werd gescoord enMadjoe vlak voor rust de voorsprong pakte (8-7).Bij rust leidden de Rijnsburgers met 8-7 en was Fluks nog volop in de race om het minimaal benodigde gelijkspel te halen.
In het 2e bedrijf bleef Madjoe  over het hele veld grotere druk zetten, wat meermalen tot balverlies in het Noordwijkse vak leidde met Rijnsburgse scores uit de snelle omschakeling. Mede hierdoor sloeg Madjoe een gat van 4 punten. Fluks wist zich knap terug te knokken uit de schijnbaar verloren positie, en met nog 4 minuten gaan kwamen zij bij14-14 langszij. Het eindschot was echter voor Madjoe dat met 3 snelle scores de wedstrijd en daarmee het kampioenschap naar zich toe trok. Fluks eindigt de competitie met een gelijk aantal punten, maar het onderlinge resultaat is in het voordeel van de Rijnsburgers, en zo grijpt Fluks na een sterk seizoen nipt naast de titel en mag Madjoe na de winter een klasse hoger spelen. Een trotse Madjoe-coach Jordy Lepelaar: "Gelukkig was Madjoe op tijd weer bij de les om 16-14 voorsprong te pakken, onder luid gejuich van het publiek. Het slotakkoord was voor ons met een benutte strafworp wat de 17-14 op het scorebord zette, waarna direct het eindsignaal klonk. Een hele knappe prestatie van deze jonge selectie, die na de zaal terug te vinden is in de 2e klasse!"

Terwijl Madjoe het feest vierde, kwam de klap bij Fluks hard aan. Maar ondanks deze domper is er ook in Noordwijk veel om trots op te zijn. In vergelijking met het vorige seizoen zijn er 2 sterke heren vertrokken, waardoor er veel scorend vermogen is ingeleverd. Trainer Jan Passchier (die zijn wedstrijdshirt inruilde voor de coach-jas) heeft een hecht team gesmeed dat bereid is om hard te werken en vooral verdedigend sterk presteert. Een dag na het pijnlijke verlies blikt hij dan ook trots terug: “We zijn dit seizoen begonnen met de doelstelling: elke week aantreden met een volledig team, hard en functioneel trainen en heel erg kritisch zijn op ons zelf. Waar liggen de verbeterpunten en waar zijn we goed in? Waar ons dat zou brengen was nog een vraagteken. Na een volledig veldseizoen kijken we trots terug op onze prestatie. 9 punten in een poule met 2 sterke tegenstanders is een goed resultaat. Helaas trekken we aan het kortste eind in de titel race. Voor veel spelers is dit de eerste keer geweest, strijden om een seniorentitel. We hebben dit weekend een hoop geleerd over onszelf en nemen dit weer mee naar de volgende competitie.”

KZ Danaïden - Sporting Trigon

(bron Wim van Vliet)

Sporting Trigon viert feest. (foto : pr. Sp. Trigon)

“We moesten net zoveel scoren als KZ Danaïden en dat is gelukt”, zei Trigonspeler Sander Captijn droogjes na afloop van de kampioenswedstrijd bij en tegen de plaatsgenoot, die alleen bij winst de titel kon grijpen. Maar zoveel scoren gebeurde niet in een draak van een wedstrijd, die eindigde in 6-6. Ja echt. Rust: 3-3. Nou staan kampioenswedstrijden vrijwel nooit garant voor goed spel, maar deze versie tartte wel elke zintuig van de talrijke bezoekers van het complex aan de Montgomerystraat. Strijd was er genoeg, af en toe soms wel op de verkeerde momenten en de verdedigingen overheersten, maar het aanvalsspel bleef van beide kanten ver onder het gewenste niveau. De spanning vergoedde echter wel veel en dan ook echt tot het laatste fluitsignaal van arbiter John van Marle, die meer opviel door zijn (Memphis) haarband dan door zijn acties, die niet altijd voor iedereen begrijpelijk waren. Het uiteindelijke resultaat werd er overigens niet door beïnvloed. En het begon allemaal zo flitsend. Binnen 3 minuten gaf het scorebord al 2-2 aan met een fantastische 2e goal van Marc Meulenbeld (Sp T) na een intelligente pass van Sander Captijn. Het was achteraf het enige technische hoogtepunt van de wedstrijd. Nu zijn dus 6 goals goed voor de titel en bij die van Trigon waren nog eens 3 strafworpen. Het zegt voldoende over de onmacht van de aanvallers. Trigon coach Niek Duitscher had ook wel een verklaring voor de bizar lage score: “Verdedigend waren beide teams goed. Kansen, die wij of zij kregen waren laag in kwaliteit of bij de minst scorende spelers. Het gevolg van elkaar goed kennen en tel daarbij de “spanning” missers en een tegenstander, die voordat het gaat aanvallen eerst de bal lang rondspeelt, dan kom je op de extreem lage uitslag.” Beide ploegen kregen 3 strafworpen, waarbij KZ er 2 miste bij 3-4 en 5-6 en Mees vd Doe (2x) en Sander Captijn, namens Trigon niet faalden vanaf de stip. Het flitsende begin kende echter geen goed vervolg, wat voor de technische leiding van Trigon reden was om Janwillem vd Gugten in te zetten. “JW werd gebracht om een andere dynamiek te brengen”, verklaarde Duitscher zijn keuze. Een risico, want vd Gugten had al een volledige wedstrijd in 2 achter de rug. “Ik had ook niet verwacht dat hij kon blijven staan, maar hij speelde erg goed, net als Jamie de Waal overigens.” In de eerste 5 minuten na rust had zijn inbreng meteen resultaat: 3-4. In de zenuwslopende slotfase werden ook nog Henk vd Gugten en Floor Lambooij ingebracht voor het balbezit en de passing, hetgeen voortreffelijk lukte. De ontlading bij het slotsignaal was dan ook groot en tekenend voor de hechte groep. “Enorm leuk om mee te maken en te zien hoe deze groep dit viert. Dik verdiend”, zei Duitscher een dag later. Fer Janssen, coach van KZ Danaïden was kort over de wedstrijd: “Ik denk dat de wedstrijd, aanvallend gezien, van beide kanten matig was en de verdediging goed. Door het  gelijk opgaande spel, was de 6-6  een terechte uitslag. Voor mijn team vooral complimenten omdat ze dit seizoen tot aan deze wedstrijd mee konden doen voor het kampioenschap en zeker ook complimenten voor Nina Devilee en Jasmine Pikaar die hun normaal makkelijk scorende dames,(Mandy Bekooy en en Pam Straathof) wisten uit te schakelen en zo geen tegengoals hoefden te incasseren. Nu op naar de zaal en daar verder strijden.

Fiks - Sporting Delta

Zaterdag had Fiks nog een kleine kans op de derde plaats in de Ere-klasse. Er moest dan ruim gewonnen worden van Sporting Delta. De ploeg uit Oegstgeest behaalde winst met een einduitslag van 16-12. Niet genoeg voor de derde plaats, maar wel voor een "goed-gevoel" richting de zaalcompetitie.

Tempo - Groen Geel

Ook de allerlaaste wedstrijd ging verloren voor de Alphenaren. Groen Geel was de baas in deze wedstrijd, waarin Tempo met 13-20 weer een een nederlaag moest incasseren.

Excelsior - Pernix

Inzet bij Excelsior-Pernix afgelopen zaterdag, was de 2e plek in de hoofdklasse. Beide ploegen waren al veilig, en konden dus vrijuit spelen. Anoek Braam begon dit keer in de basis voor de nog geblesseerde Christel Zwanenburg. In de eerste fase van deze wedstrijd (4-1) was het overduidelijk dat een gedeelte van de ploeg nog een trouwerij van de dag ervoor in de benen had. Het spel oogde traag en voorspelbaar. Gelukkig kon de Leidse formatie dit zwakke begin omzetten. Geleidelijk kwam Pernix beter in het spel, en kwam vlak voor rust,  via Fleur van Rosmalen, voor het eerst langszij, maar moesten toch nog met een minimale achterstand gaan rusten. (9-8). Het 2e bedrijf werd een attractief en spannend gebeuren. Voorafgaand aan deze competitie hadden coaches Kuipers en Arnoldus het al gehad over 'het linkerrijtje', en de ploeg speelde nu ook met bijbehorende flair. "Tactisch uitstekend, en met geduld aangevallen". Tot aan 14-14 gaven beide ploegen elkaar maar weinig toe. Daarna drukte Pernix door en verzilverde zo, driemaal op rij scorend, het gecreëerde overwicht. Aanvoerder Sietse Spaan, zelf verantwoordelijk voor de 14-17, gaf aan tevreden te zijn met hoe de wedstrijd verliep. "We hebben laten zien dat we een slecht begonnen wedstrijd kunnen omdraaien". Excelsior kwam in de laatste seconden nog wel dichtbij (16-17), maar de overwinning kwam geen moment meer in gevaar. Invalster en schutter Anoek Braam werd topscorer met 4 goals. Overige doelpunten van Fleur van Rosmalen (3) Sietse Spaan (3) Sem Deurman (3) Fenna Richel (2) en Wouter Westgeest (2)

Velocitas - Rohda

Gwen Haasnoot met een doorloopbal. Tom Glasbeek en Lisanne Kwestroo kijken toe. (foto: Frans van Herwijnen)

Velocitas speelde tegen Rohda uit Amsterdam. De heenwedstrijd in Amsterdam wisten de Leiderdorpers niet te winnen. De vraag was of het zaterdag anders zou gaan? “Ons wedstrijdplan werd in eerste instantie goed uitgevoerd maar we wisten zelf de korf moeizaam te vinden.” . Het was nu wel veel meer een wedstrijd, een wedstrijd waarin het vooral om 'achterverdedigen' ging. Het bleef spannend tot in de laatste  minuut. Velocitas had moeite om de Amsterdams fysieke speelwijze te beantwoorden. In de tweede helft leek de ploeg uit Amsterdam de wedstrijd naar zich toe te trekken, toen het op een verschil van drie doelpunten kwam. Weer deed een lange doelpuntloze fase de thuisploeg de das om, zodat het te lang duurde voordat de ploeg eindelijk op gelijke hoogte kon komen tot 12-12. In de laatste minuut werd onnodig een strafworp weggegeven, waarmee Rohda vervolgens het eindoordeel velde over Velocitas, dat door deze 13-14 nederlaag afdaalt naar de eerste klasse. “Goed verdedigend werk van Gwen en Lianne. Iedereen voerde de afspraken goed uit, met mooie doelpunten van Lars, Ivar, Gwen, Tom, Jet, Lianne  en Lisanne. Helaas terug naar de eerste klasse. Maar pas op, in de zaal komen we sterker terug!,” aldus de strijdbare Sabrina Kooijman,