September 22, 2024
Round up

(kopfoto: pr.Fluks)

Fluks en KZ Danaïden winnaars van de streekderby's

Dit weekeinde werden, zoals eerder vermeld, twee streekderby's gespeeld. Fluks won in een spannende wedstrijd van Madjoe en KZ Danaïden won zeer ruim van stadgenoot Sporting Trigon. TOP/IAA fresh behaalde haar tweede overwinning, terwijl Fiks en Tempo, op hetzelfde niveau werden verslagen. Pernix won enigszins verrassend van de koploper en Velocitas verloor pijnlijk van het Amsterdamse Rohda.

Sporting Trigon kansloos tegen stadgenoot KZ Danaïden

(verslag in samenwerking met Wim van Vliet)

Spelmoment uit de wedstrijd.           foto: pr Sporting Trigon)

Korfbal-tweedeklasser Sporting kreeg van KZ Danaïden een lesje in je “vastbijten in een duel”. Na de monsterscore tegen Luno en de goede openingswedstrijd tegen IJsselvogels, dacht het nu tegen de nog puntloze stadgenoot een goede uitgangspositie te hebben, maar niets was minder waar.  Verrassend? Nee niet echt meer, want in december en maart was de ploeg van huidige coach Ferry Janssen, Trigon indoor ook al de baas, zij het met miniem verschil. Verrassend was dus wel het enorme gat van 8 punten. Daar leek het aanvankelijk niet op, maar toen was wel al duidelijk dat de ploeg van coach Duitscher niet goed in de wedstrijd zat. KZ had zijn huiswerk goed gedaan, gooide heel wat energie in de strijd, zat er bovenop en Bekooy c.s. moesten heel veel werk verrichten om in vrije schot-positie te komen en toen bleek al dat het “dodelijke schot” van een week eerder totaal weg was. Niettemin schoot Pam Straathof met 2 goals haar ploeg in korte tijd halverwege de eerste helft nog wel naar de enige voorsprong (5-3), maar vervolgens ontpopte Joey v Oevern zich als de inspiratiebron voor zijn ploeg KZ Danaïden. Zowel aanvallend als verdedigend met veel gewonnen, veelal grimmige duels onder de korf en doeltreffende acties. Vanaf 6-6 raakte Trigon de grip op de wedstrijd – als die er al was – kwijt, al gaf de ruststand (7-9) nog wel enige hoop, vooral toen Tony Bruggeman vlak erna de marge nog tot 1 punt verkleinde.  Aanvallend viel het daarna voor thuisclub Trigon bijna 20 minuten volledig stil met verkeerde keuzes in de punt van de aanval en weinig rebounds. De formatie streed zichtbaar meer tegen zichzelf dan tegen de steeds meer vrijuit spelende stadgenoot, die zijn kans greep om een historisch grote zege binnen te halen en van de nul af te komen. Bij 12-20 stopte de teller. Winnend coach Ferry Janssen: “Wat een geweldige overwinning van mijn team. Ze hebben zo hard gevochten en dat de hele wedstrijd lang. Ik denk dat vandaag de betere ploeg gewonnen heeft en dat onze tactiek en opdrachten perfect werden uitgevoerd. Joey van Oevern heeft inderdaad een uitstekende pot gespeeld, zowel in de rebound als in de aanval. Niet om andere te kort te doen, want het was een hele goede teamprestatie en al het harde werken van de afgelopen weken zat in deze overwinning. Als staf hebben wij genoten van de selectie vandaag!”

Doelpunten

Sporting Trigon: Pam Straathof (5), Mandy Bekooy (2), Mees vd Doe (2), Tony Bruggeman, Annika vd Bos en Marc Meulenbeld.

KZ Danaïden: Joey van Oevern (5),Jasmine Pikaar (3), Davey Bosker (3), Jill Streatmans (2), Sepp Renes (2) Pim van der Heide (2), Quinty de Nijs, Ruben Soelaert en Lars van der Bijl.

Fluks - Madjoe

(bron en foto: Pr. Fluks)

spelmoment uit de wedstrijd.

Vorige week speelde Fluks een super-spannende wedstrijd die eindigde in gelijkspel en wist Madjoe ruim van ESDO te winnen. Deze week werd het publiek getrakteerd op een ware thriller, met dit keer een Noordwijkse overwinning als resultaat. Madjoe uit Rijnsburg werd met 12-11 verslagen. Fluks begon dramatisch slecht aan de wedstrijd, zodat al snel tegen een 0-3 achterstand aangekeken werd. Daarna kwam de Noordwijkse machine langzaam op gang en werd Madjoe, dat nog maar twee keer scoorde in de eerste helft, overvleugeld. De ruststand 5-5 was een voorbode op een spannend tweede bedrijf.  Madjoe-coach Lepelaar gaf zijn ploeg in de rust de volgende adviezen mee voor in de tweede helft: “Meer duelkracht, slimme keuzes maken en vertrouwen houden in onze eigen schotkracht!” Het had echter niet het gewenste resultaat voor de Rijnsburgers. Tot 8-8 ging het gelijk op, totdat Fluks een gaatje sloeg van 3 doelpunten. Lepelaar bracht nieuwe krachten binnen de lijnen, die voor nieuw elan bij Madjoe zorgde. Met nog 2 minuten te gaan verkleinde Madjoe het gat tot 12-10 en in de daaropvolgende aanval scoorden de Rijnsburgers ook nog de 12-11. Fluks slaagde er vervolgens niet in de bal in de ploeg te houden, zodat Madjoe in de laatste aanval nog enkele kansen kreeg op de gelijkmaker. De bal wilde er echter niet in, zodat deze derby in het voordeel van Fluks afgesloten werd. De overwinning stemde uiteraard tot grote tevredenheid bij de Noordwijkers. Vooral verdedigend stond Fluks goed, maar niet voor het eerst deze jaargang wist Fluks moeilijk tot scoren te komen. Door deze overwinning heeft Fluks de leiding in de competitie nu alleen in handen en heeft Madjoe nog drie wedstrijden over om de schade te herstellen. Fluks-coach Jan Passchier na de wedstrijd: “Zeer tevreden met de 2 punten. Na 3 speelrondes op 5 punten staan is een goed begin en daar ben ik als beginnend coach erg blij mee. Wel ben ik nog een beetje kritisch, want ik vind dat er gemiddeld per wedstrijd meer doelpunten gescoord moeten worden. Het klinkt als een cliché maar als de ploeg scherper gaat schieten gaan we wedstrijden gemakkelijker en ruimer winnen. We weten waar we staan en waar we aan moeten werken de komende weken.” Lepelaar was iets minder tevreden: “Zaak is nu de rug te rechten en te herpakken met de goede lijn die we hebben ingezet. Volgende week is daar een uitgelezen kans voor in de thuiswedstrijd tegen het Amsterdamse Sporting West,” sloot hij af.

TOP/IAA fresh - Sporting Delta

Na de verloren inhaalwedstrijd(9-8), dinsdag tegen PKC, dat ook dit jaar weer hoge ogen zal gaan gooien, was het voor TOP/IAA fresh belangrijk dat op eigen terrein, deze zaterdag gewonnen zou worden van Sporting Delta. De wedstrijd startte met het kermis- en Sassenheimse feestweekgedruis op de achtergrond. In de beginfase voerde de thuisploeg de vooraf gemaakte afspraken heel goed uit. TOP wist dat het direct vanaf het begin af aan scherp en strak op de verdediging moest zijn, grote druk moest houden en de juiste keuzes moest maken.Toen de  tegenstander uit Dordrecht daar nog niets tegenover kon stellen, kon TOP vrij gemakkelijk uitlopen naar een 10-3 ruststand. De tweede helft was een stuk minder en omdat TOP nog maar 4 keer tot scoren kwam, kon Sporting Delta uiteindelijk nog terugkomen tot een eindstand van 10-14. “Een hele goede eerste helft en een veel mindere tweede; voldoende verbeterpunten waar volgende week, in de return in Dordrecht, meer aandacht aan besteedt moet worden,” aldus coach Ruben Boode, “Al met al een mooie zonnige dag, winst en een mooie aanloop naar het grote feest, later op de dag  in de grote Sassenheimse feesttent."

AWDTW IJkoud de beste - Tempo

Tempo heeft het lastig om zich een “ere-klasser” te mogen blijven noemen. De derde nederlaag op rij geeft aan dat het hoogste niveau van Nederland net iets te hoog is voor  de ploeg uit Alphen aan den Rijn. In Amsterdam sloot AWDTV als winnaar de wedstrijd af door Tempo met 14-11 naar huis te sturen.

PKC - Fiks

Ook Fiks krijgt het de komende wedstrijden lastig om niet als laatste te eindigen in haar klasse. Ook PKC bond , zoals vooraf wel verwacht,  de Oegstgeester ploeg aan haar zegekar, Fiks delfde met 23-16 het onderspit. Volgende week komt de ploeg uit Papendrecht naar Oegstgeest, waar Fiks in eigen huis misschien voor een kleine stunt kan zorgen.

Pernix - Excelsior

Fleur van Rosmalen in actie           (foto: Willem Zwanenburg)

Een nieuwe Pernix-generatie zette langs de lijn wat lego-bakken op zijn kop. Hetzelfde deed Pernix 1 in het veld met de verhoudingen in hun poule in de hoofdklasse. Met een gewijzigde vaksamenstelling en een uitgedokterde tactiek werd Excelsior uit Delft, bij voorbaat toch de titel favoriet, te kijk gezet. De aanpassingen kwamen het Pernix-spel absoluut ten goede. Fleur van Rosmalen zette Pernix al snel met een afstandsschot direct op het goede spoor. De Leidse dames deden het scorend in de 1e helft sowieso uitstekend. Met name Christel Zwanenburg en Jasmijn vd Hoff lieten zien dat Pernix zin had in een stunt. Na een kwartier stond er dan ook 6-4 op het scorebord en regelmatig door-scorend was dit bij rust zelfs tot 12-8 opgelopen. De helft van de productie van Excelsior kwam uit vrije ballen en dat zegt genoeg over de agressieve pressie van Pernix. Ook oud-Pernix 1- trainers Janco Breedveld (zou in potentie nog steeds een goede trainer kunnen zijn) en Perry Venema zagen vanaf de zijlijn een verzorgd aanvallend Pernix, direct na rust op een maximale voorsprong komen. (16-9) Een iets mindere fase van Pernix maakte dat Excelsior toch nog even aan klampte. (16-13). Een time-out gaf Pernix rust en direct hierna sloegen wederom van Rosmalen (prachtige doorloopbal) en een uitblinkende Youri Wiegerink met schitterend uitgespeelde combinatie toe en met 18-13 kon Pernix de wedstrijd rustig uitspelen. Een attractief slot van beide ploegen zorgde voor een eindstand van 23-17. Opmerkelijk in deze wedstrijd was nog wel dat Sem Deurman en Sietse Spaan, normaal punt-spelers, nu in een afvangende rol kwamen te staan. Spaan:"Ik wist wel dat ik goed kan rebounden, maar normaal staat die lange (Geert Richel-red) daar". Ook trainer/coach Joost Kuipers was uitermate tevreden. "Iedereen kan met elkaar samenspelen en als ze zichzelf dan ook nog weg kunnen cijferen voor een ander, zijn we tot hele leuke dingen in staat. Eerst er maar voor zorgen dat dit spel geen uitzondering is, maar structureel gaat worden. Beide benen op de grond"! Doelpunten: Fleur v. Rosmalen (6) Jasmijn vd Hoff (4) Youri Wiegerink (4) Christel Zwanenburg (3)  Sietse Spaan, Sem Deurman, Geert en Fenna Richel.

Rohda - Velocitas

Velocitas-Coach Sabrina Kooijman begint teleurgesteld: “Wat een mooie zaterdag moest worden in Amsterdam werd een hete wedstrijd met zelfs een gele kaart voor ons!” Deze zaterdag stond Rohda Amsterdam voor Velocitas op het programma. Een belangrijke wedstrijd voor beiden., wanneer je uit de degradatie-zone wil blijven. Rohda ging lekker van start en het eerste schot was direct raak. “We moesten even grip krijgen op het spel van Rohda. We beleven rustig en wisten de achterstand om te bouwen naar een mooie ruststand van 11-13,” vervolgt Kooijman wat enthousiaster. “Helaas werden we door andere omstandigheden onrustiger en hadden er op bepaalde momenten een tweede tegenstander bij(?). Verdedigend mochten we niets meer van de scheidsrechter, waardoor we de grip op Rohda verloren,” aldus een weer wat teleurgesteldere Kooijman. De boodschap in de rust was daarom :”Blijf met je eigen spel bezig en laat je niet afleiden door andere zaken die niets  met korfballen te maken hebben” Na rust hadden de Leiderdorpers grote moeite om een goed rendement te halen en werd de wedstrijd verloren. Kooijman wilde nog wel wat toevoegen aan het verslag: Siem van Osnabrugge en Nick v.d. Zee komen weer beter in vorm, waarbij van Osnabrugge (4x) weer mooie acties naar binnen had en er voor rust al 3 in had liggen. Ook het rendement van v.d. Zee was met 2 rake afstandsschoten voor de rust goed..” Verder nog scores van Lars Hüsken en  Mark Haasnoot (beiden 2x), Jet van Osnabrugge, Gwen Haasnoot, Rosa Hüsken en Ivar van Driel (allen 1x).