September 8, 2024
Round up

(kopfoto Willem Zwanenburg)

We zijn weer begonnen!

Zaterdag was het dan zover. De najaarscompetitie 2024 is van start gegaan. De wedstrijd van TOP/IAA fresh werd uitgesteld, alle overige ploegen mochten in het warme, drukkende weer, laten zien hoe zij er voor staan. Fiks maakte een valse start tegen Sporting Delta en ook Tempo kon nog geen winst boeken in de Ereklasse. Pernix begon sterk in de hoofdklasse. Ook Velocitas, Sporting Trigon en Fluks startten met een winstpartij. KZ Danaïden verloor nipt, na een gelijkopgaande strijd. Madjoe speelde knap gelijk tegen titelkandidaat Sporting West.

Sporting Delta - Fiks

Hilde Warmerdam verdedigd. (foto: website Sporting Delta)

De start van de wedstrijd was dramatisch voor Fiks. Sporting Delta kwam scherper uit de startblokken en pakte verdiend een 6-1 voorsprong. “Wij waren slap in de duels en verloren ook alle losse ballen” blikt coach Auke van Gemert terug.. Aanvallend was het spel van Fiks gehaast en onverzorgd.  Wat na de time out wel beter werd. De Oegstgeester ploeg kreeg verdedigend meer grip en aanvallend werd het spel stukken beter. “Dit is eigenlijk het restant van de wedstrijd zo gebleven. Echter liet ons afrondingspercentage ons in de steek(3 gemiste stippen, 8 vrije ballen en een lading aan gemiste korte kansen). Daardoor hebben we het gat nooit kleiner gekregen dan 4 punten. Wij putten vertrouwen uit het vertoonde spel in het laatste deel van de wedstrijd en hebben er alle vertrouwen in dat de doelpunten weer gaan vallen tegen TOP(s)” sluit  van Gemert af. Eindstand:18-9

Groen Geel/RMcD Huis Emma - Tempo

Tempo begon zeer scherp aan de wedstrijd en nam brutaal een 1-4 voorsprong. Een sterke eerste helft van Tempo resulteerde in een 8-9 voorsprong. In de tweede helft vloeiden de krachten weg en liep Groen Geel weg met een verschil van 2 doelpunten. Uiteindelijk verloor Tempo met 13-17. “Ik ben zeer trots op de ploeg. We speelde met strijd en belevingen en hebben laten zien dat we tegen sterke tegenstanders tot mooie dingen in staat zijn”, aldus coach Marcel Haagsman. Niels Lankester viel in en deed dit zeer verdienstelijk.

Pernix - Refleks

Geert Richel duelleert , Christel Zwanenburg kijkt toe. (foto Willem Zwanenburg

Pernix startte dit weekend tegen een redelijk onbekende tegenstander, Refleks uit Rijswijk. Met een op 3 plekken gewijzigde formatie ten opzichte van vorig jaar, was het dan ook afwachten hoe de verhoudingen lagen. Pernix pakte in het begin direct het initiatief. Hoewel slordig in de passing (maar liefst 11x onnodig balverlies in de 1e helft), pakte de Leidse ploeg een voorsprong, om die ook niet meer af te staan. Vooral de Pernix-dames scoorden er lustig op los, gesteund door het uitstekende rebound werk van de mannen! Pernix ging rusten met een 1-punts marge (8-7) en bouwde deze direct na rust uit naar 12-8. Een wat mindere fase in de aanval, zorgde ervoor dat Refleks halverwege de 2e helft nogmaals tot op 1 punt naderde. Daarna vond Pernix het genoeg. Er werd uitstekend verdedigd en de aanvallen werden zorgvuldig, met overleg opgezet en (niet onbelangrijk) afgerond. In 6 minuten besliste Pernix deze leuke wedstrijd. (17-11), waarna ook de heren hun doelpunten konden meepakken. “Een zeer terechte overwinning,” vonden coaches Kuipers en Arnoldus. Eindstand 20-13, Doelpunten kwamen van Jasmijn v.d. Hoff en Christel Zwanenburg (beide 4x), Youri Wiegerink (3), Fleur van Rosmalen, Sem Deurman, Sietse Spaan, Fenna Richel (allen 2) en invalster Anoek Braam

RODA - Velocitas

“Eerste speelronde zit erop en ………….WINST!!!”, zo luidt het begin van Sabrina Kooijman haar verslag. Velocitas moest voor haar eerste wedstrijd  naar RODA uit West Zaan. ”Op papier zouden we deze pot makkelijk moeten winnen, maar ja, dat is altijd makkelijker gezegd dan gedaan,” gaat Kooijman verder. Het was een hete middag op alle fronten. De zon scheen lekker fel en de tegenstanders waren lekker fysiek, waardoor de scheids ogenschijnlijk ook een zware middag had. De Leiderdorpers kwamen aardig uit de start blokken en voerden de gemaakte afspraken goed uit. RODA wist echter goed bij te blijven en Velocitas kwam niet echt los.  Kooijman: “De scheids maakte het ons ook niet echt makkelijk, maar ik zeg dan altijd: ‘zelf beter doen, we hebben daar geen invloed op’.  En dat is wat we de tweede helft naar behoren deden.” Kooijman was ook blij met de fanatieke aanmoedigingen van het kleine beetje meegekomen Leiderdorpse publiek. “We gingen efficiënter en zakelijker spelen. We wisten onze schutters beter te bereiken en iedereen werkte hard voor elkaar. Het rendement van de kansen ging omhoog, mede doordat Mark Haasnoot, naast Ivar van Driel, ook met scherp ging schieten. Ik vind dat we het als team goed hebben opgepakt en een moeizame wedstrijd wisten om te zetten in een zakelijke winst. Trots op de groep.,” sluit Kooijman af. In de tweede helft maakte Fieke Lambooy overigens nog haar debuut in de Leiderdorpse hoofdmacht en deed dat zeer verdienstelijk, waarbij ze haar goede spel ook nog beloond zag met 2  fraaie doelpunten. Eindstand: 16-20

IJsselvogels - Sporting Trigon

(bron Wim van Vliet)

Overtuigende start Sporting Trigon Onder zomerse omstandigheden is korfbal-tweedeklasser Sporting Trigon overtuigend begonnen aan de campagne om terug te keren in de eerste klasse. In Moordrecht werd IJsselvogels met 15-18 verslagen. De eindstand wekt misschien de indruk dat het de gehele wedstrijd erg spannend was, maar dat was niet zo. De Leidse ploeg zette meteen de toon, maakte met de 1-6 stand meteen duidelijk dat het van plan was de redelijke goede voorbereiding (met veel oefenduels) ook in competitieverband door te zetten. Trainer/coach Niek Duitscher was dan ook zeker tevreden: De snel opgebouwde marge van 5 punten vormde achteraf gezien de basis voor de verdiende overwinning, want het verschil tussen de teams werd nooit kleiner dan 3 punten. Het verdedigen – vorig seizoen had zijn formatie de meeste tegentreffers in de beide competities - stemde de coach ook tot tevredenheid: “Goede dingen gezien, maar natuurlijk is er ruimte voor verbetering.” Dat werd het beste duidelijk, nadat Mees v.d. Doe na een geduldig uitgevoerde aanval van bijna 4 minuten met 10(!) rebounds van Marc Meulenbeld, het verschil in Leids voordeel op 8 bracht.c“Dat kostte wel veel energie maar als “hij” dan uiteindelijk valt, geeft dat een heerlijk gevoel”, zei Duitscher met enige trots. Maar die 9-17 score bleek toch niet de garantie, dat de wedstrijd in een alles beslissend stadium was beland, want met een 5 goals run leek de ploeg uit Moordrecht een niet meer verwacht slotoffensief te hebben ingezet. “Misschien was de spanning bij hen weg, waardoor ze wat beter gingen afronden, maar we zijn door lang balbezit nooit meer in gevaar gekomen”, verklaarde Niek de uiteindelijke 18-15 overwinning. Doelpunten: Pam Straathof (5), Annika vd Bos (3), Mandy Bekooy (2), Mees vd Doe (2), Marc Meulenbeld (2), Tony Bruggeman(2), Sander Captijn en Rosanne Beekman.

LUNO - KZ Danaïden

KZ Danaïden verloor de wedstrijd tegen LUNO, door zowel de eerste helft al na 5 minuten 3-0 achter te staan, als in de tweede helft van 8-7 op 11-7 te komen. De wedstrijd ging verder geheel gelijk op, via 5-6 naar 8-7 bij rust en van 11-7 kwam de Leidse ploeg toch weer op 12-12. Na 14-14 pakte LUNO uiteindelijk de volle winst om 2 minuten voor tijd, de beslissende 15-14 te maken. “Er werden teveel fouten gemaakt. Wel heel knap om toch nog terug te komen in dit warme  weer. Mijn ploeg heeft met het vertoonde spel goed vooruitgang laten zien en da beloofd veel goeds voor de komende wedstrijden. Sepp Renes speelde een uitstekende wedstrijd, zowel reboundend, scorend, als verdedigend,” wil coach Ferry Janssen nog even kwijt.

Sporting West - Madjoe

Voor Madjoe stond de uitwedstrijd tegen titelkandidaat Sporting West op het programma. Een wedstrijd met een dubbel gevoel. Waar vooraf misschien wel getekend zou worden voor een punt, voelde het gelijkspel toch als een verloren punt. Madjoe trad aan met drie nieuwe basisspelers. Na een goede start en een 4-6 voorsprong met gevarieerde aanvallen,  kwam Sporting West beter in de wedstrijd. "Onze aanval kreeg wat meer moeite om de juiste keuzes te maken. Wat resulteerde in een 10-8 achterstand met rust," vertelt Jordy Lepelaar. Na rust werd door Madjoe met meer druk verdedigd op de gevaarlijke spelers van de Amsterdammers en kon de rust in de aanval weer terug gevonden worden. De achterstand werd omgebogen, door goals van o.a.  Gwen de Ruijter, Victor Haasnoot en invaller Jochem Vliegenthart, naar een 14-16 voorsprong. "Helaas kon deze voorsprong niet worden vastgehouden door een dubieuze goal, in een tumultueuze slotfase," eindigt Lepelaar. . De goals werden netjes verdeeld tussen dames en heren, een prima vuurdoop voor deze jonge ploeg van Madjoe. Maar helaas niet met de volle buit," eindigt Lepelaar. Eindstand 16-16

ESDO- Fluks

Na het afronden van een goede voorbereidingsperiode, is Fluks in het zonovergoten Kockengen, de competitie begonnen tegen het vlaggenschip van ESDO. Geen onbekende ploeg voor de Noordwijkers. Een ploeg waarvan zij op papier ook zeker van moeten kunnen winnen. “Helaas hebben we niet helemaal op volle kracht kunnen aantreden, omdat wij in totaal 3 dames hebben moeten missen. 1 daarvan is langdurig geblesseerd en de andere 2 hadden nog een welverdiende vakantie gepland. Linde van der Zalm mocht daarom haar basis debuut maken,” vertelt coach Passchier. Vanaf de eerste minuut is Fluks begonnen met dwingend verdedigen en werd ESDO nauwelijks ruimte gegeven en de ploeg uit Kockengen zo totaal niet in de wedstrijd kwam. Aanvallend zag het er bij Fluks met vlagen verzorgd uit en werd er beheerst gespeeld. Tot ieders verbazing werd er alleen niet raak geschoten, wat zorgde voor een zeer matige stand bij rust in Noordwijks voordeel. (4-5) Na de rust werd snel duidelijk dat de energie bij ESDO al bijna op was en dat ze niet meer overweg kon met de druk die op de bal werd gelegd. De ene na de andere bal ging over de zijlijn en schoten werden uit alle hoeken vandaan, geforceerd geschoten, zonder in de buurt van de korf te komen. Passchier: “In deze fase na rust, zijn wij als ploeg juist wat scherper gaan schieten en hebben we het ons gemakkelijker gemaakt door uit te lopen. Omdat nu ook op het scorebord zichtbaar was dat we de betere ploeg waren, kwam er wat meer rust in onze ploeg.” Na het nemen van een ruime voorsprong kon de ploeg uit Noordwijk op een rustige manier de wedstrijd uit spelen. Einduitslag 6-13. "Vandaag was duidelijk dat we hebben gewonnen door als team, 60 minuten sterk te verdedigen tot de laatste minuut en daar kunnen we trots op zijn. Aanvallend ontbrak echt de scherpte in het schot waardoor het gemaakte aantal doelpunten wat ons betreft aan de matige kant was op deze zonnige dag tegen een matig spelend ESDO. Doelpunten waren netjes verdeeld over alle spelers,” sluit de tevreden coach Passchier af. Volgende week staat Fluks een serieuze uitdaging te wachten. Sporting West uit Amsterdam komt op bezoek. Een ploeg dat op jacht is naar promotie en er dus alles aan zal doen om de punten mee te nemen uit Noordwijk.